Czy makaron wygasa? Oto, jak stwierdzić, czy Twój makaron się zepsuł

Moim zdaniem makaron jest dowodem na istnienie boga. Gdybym mógł jeść makaron do każdego posiłku, absolutnie bym to zrobił. Ktoś na śniadanie linguini? Jednak jedynym makaronem, jaki mam w domu, jest stare pudełko penne, nasuwające się pytanie, czy makaron traci ważność? Jest tak wiele różnych potraw, które możesz przygotować z makaronem jako składnikiem podstawowym – od spaghetti bolognese i makaronu z serem po tortellini ze szpinakiem – więc będziesz chciał mieć zapas.

W gałęzi drzewa, która opisuje świat makaronów, zaczyna się od świeżego makaronu w porównaniu z makaronem suszonym. „Świeży makaron to zazwyczaj makaron w postaci arkuszy, wytwarzany za pomocą maszyny do makaronu wyposażonej w wałki, które dociskają grube ciasto do cienkiego arkusza. Suszony makaron to zazwyczaj makaron ekstrudowany, wytwarzany za pomocą maszyny, która wypycha ciasto przez mały otwór, który naśladuje kształt ostatecznej formy makaronu – mówi Linda Miller Nicholson, wybitna twórca makaronu i twórca popularnego konta na Instagramie z kolorowymi makaronami @saltyseattle. „Oboje mają piękne zastosowania. Świeży makaron jest zwykle przydatny do sosów, które szybko się gotują i szybko przywierają do kształtu, podczas gdy makaron suszony najlepiej sprawdza się w przypadku sosów, których uzyskanie odpowiedniego kształtu wymaga czasu”. Nicholson wyjaśnia Bustle’owi, że jeśli chodzi o gotowanie, główną różnicą jest czas. „Świeży makaron zazwyczaj gotuje się w ciągu kilku minut, podczas gdy suszony makaron może ugotować się odpowiednio al dente po 10-15 minutach” – mówi.

Suszony makaron to taki, jaki można znaleźć w pudełkach w większości sklepów spożywczych. Jest bardziej powszechny niż świeży makaron, szczególnie dla nas, ludzi w ruchu. Oczywiście świeży makaron jest około tysiąc razy smaczniejszy niż w pudełku, ale kto ma czas na ręczne zwijanie tagliatelle, pappardelle, fettuccine lub innych niezliczonych kształtów? „Świeże i suszone makarony mają zwykle znaczną różnicę w teksturze, co jest jedną z pierwszych rzeczy, które zauważamy w ich smaku. Suszony makaron jest trudniej rozgotować, podczas gdy świeży makaron należy zjeść w ciągu kilku minut, w przeciwnym razie stanie się mokry” – mówi Nicholson. A świeży makaron sprzedawany w sklepie spożywczym często ma wyższą cenę niż jego suszony odpowiednik. Tak więc dla tych z nas, którzy mają nadzieję, że pewnego dnia ugotują to wątpliwe pudełko spaghetti czające się w szafce kuchennej, ale nie wiedzą, jak stwierdzić, czy suszony makaron się zepsuł, jest kilka rzeczy, o których powinniście wiedzieć.

„Suszony makaron może stać się niejadalny, ale jego okres przydatności do spożycia wynosi zwykle kilka lat, o ile jest odpowiednio przechowywany” – mówi Bustle Alyssa Pike, RD, kierownik ds. komunikacji żywieniowej w Międzynarodowej Radzie Informacji o Żywności. Nicholson zgadza się, mówiąc, że „suszony makaron można przechowywać mniej więcej w nieskończoność, o ile nie jest wystawiony na działanie słońca lub innych elementów obniżających ciepło”. Wyjaśnia również, że „suszony makaron nie jest już doskonały, gdy jest nadmiernie popękany i kruchy. Twoje oczy są najlepszym barometrem do wykrycia, kiedy suszony makaron nie jest już najlepszy.”

Eugenio Marongiu/Źródło obrazu/Getty Images

Suszony makaron prawdopodobnie nie rozwinie szkodliwych bakterii, ale z upływem czasu traci swój smak. „Pomocna jest świadomość, że etykiety dat lub „daty ważności” (np. sprzedać do, zużyć do, najlepiej do) opierają się na jakości, a nie bezpieczeństwie – z wyjątkiem mleka modyfikowanego dla niemowląt – mówi Pike. „Więc tak, technicznie można bezpiecznie jeść suszony makaron po upływie jego daty ważności, chociaż jakość smaku lub konsystencja może zacząć się zmieniać po jego upływie”. Data ważności na pudełku makaronu wynosi zwykle około jednego do dwóch lat.

„Jeśli twój makaron minął termin „Najlepiej spożyć przed/przed”, dobrze jest sprawdzić go przed gotowaniem” – mówi Pike. „Jasne zmiany w konsystencji lub zapachu wskazują, że makaron nie jest już bezpieczny do spożycia. Jak mówi przysłowie:„ W ​​razie wątpliwości wyrzuć go”.

Z drugiej strony, świeży makaron ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia i powinien stać w lodówce tylko przez około dwa dni, zgodnie z aplikacją FoodKeeper Departamentu Rolnictwa USA. Możesz przedłużyć okres przydatności świeżego makaronu do dwóch miesięcy, zamrażając go, ale kiedy masz świeży makaron w domu, jak długo naprawdę możesz czekać, nie pożerając go? W międzyczasie ugotowany makaron można przechowywać w lodówce przez trzy do pięciu dni, a w zamrażarce do dwóch miesięcy.

Jeśli chodzi o to, zawsze powinieneś kierować się najlepszym osądem przy ocenie starego makaronu. Jeśli makaron jest odbarwiony lub wykazuje widoczne ślady pleśni, najlepiej wyrzucić stary makaron i zacząć od nowa.

Eksperci:

Alyssa Pike, RD, kierownik komunikacji żywieniowej, Międzynarodowa Rada Informacji o Żywności

Dodatkowe raporty Kathryn Kattalia

Ten artykuł został pierwotnie opublikowany w dniu