21 koktajli na bazie wina – przepisy na koktajle wymagające wina

koktajle winne

Ruben Chamorro

Wino to klejnot alkoholu. Nie tylko pasuje do wymyślnego makaronu, jak do pizzy (i frytek, dipów, paluszków z kurczaka i dosłownie wszystkiego), ale jest! wiele! ty! mogą! zrobić! z! to!

Są koktajle z czerwonego wina dla popijaczy „Omg, nienawidzę wszystkiego, co słodkie”, słodkie białe wino dla „chcę poczuć się, jakbym dosłownie piję sok” i różowe dla, no cóż, pijących, pieprzyć się o każdej porze roku.

Jasne, że możesz go wypić od razu, ale zrobiłbyś ten ~ super ~ smaczny nektar alkoholowy krzywdę, gdybyś nie użył go jako podstawy koktajlu.

Są łatwe, smaczne, pakują ABV i łatwe do złożenia. Czasami jest to tak łatwe, jak mocny trunek + wino + agawa (lub zwykły syrop). Ale jeśli potrzebujesz wskazówek lub inspiracji, oto 33 przepisy, które pozwolą Ci zagrać w koktajl winiarski.

Och, niepowiązane (ale także bardzo ważne): Cosmo robi teraz wino i jest tak dobre! Możesz to sprawdzić tutaj!

Reklama – czytaj dalej poniżej

1

Pinto Noir-tini

Wlać 1 1/2 uncji. pinto noir (jak nasz * wink *), 1 uncja. wódka, 1/2 oz. wytrawny wermut w szklance do mieszania. Dodaj lód i mieszaj, aż szkło ostygnie. Przecedź do kieliszka martini i podawaj z kilkoma wiśniami Amerena.

2

Frosé

Połącz 1/4 C. cukru i 1/4 C. wody i mieszaj na małym ogniu (lub w kuchence mikrofalowej), aż cukier się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie wlej syrop cukrowy do dużej, schłodzonej patelni i dodaj butelkę Bonterra Rosé. Mieszaj, aby połączyć i wróć do zamrażarki, aż mieszanina prawie zamarznie – co najmniej sześć godzin. (Przy okazji, ze względu na wysoką zawartość alkoholu mieszanina nie zamarza w stanie stałym).

Gdy wino będzie gotowe do podania, zeskrob mrożone wino do blendera i zmiksuj, aż będzie gładkie. Przelej do schłodzonych szklanek, udekoruj świeżymi ziołami, cytrusami lub kwiatami.

Przepis z ekologicznych winnic Bonterra

3

Grejpfrutowy Spritz

Dodaj 1 1/2 uncji. soku grejpfrutowego, 1/2 oz. słodkiego wermutu i 1-2 T. prostego syropu do shakera. Napełnij shaker do koktajli lodem i wstrząsaj, aż ostygnie. Odcedź płyn do lodowatej szklanki, na wierzch od 4 do 5 uncji. prosecco Riondo i udekorować plasterkiem grejpfruta.

Przepis od Riondo

4

Pikantne lato

Połącz 1 1/2 uncji. tequili, 1 1/2 oz. soku z limonki i 1 uncja. syropu prostego w shakerze. Wytnij dwie 1-calowe kostki arbuza i jeden okrągły kawałek papryki jalapeño i dodaj do shakera. (Jeśli chcesz, żeby była mniej ostra, pomiń nasiona pieprzu).

Rozgnieć aż do całkowitego wymieszania. Dodaj lód i wstrząsaj przez co najmniej 30 sekund. Dwukrotnie przelej do kieliszka do wina nad dużą kostką lodu. Następnie napełnij szklankę do samej góry BABE Rosé z bąbelkami i udekoruj miętą, różą i jalapeño.

Przepis na wino BABE

5

Sauvignon Blanc Summer Sangria

Wymieszaj jedną butelkę Sterling Vineyards Vintner’s Collection Sauvignon Blanc, wybraną wódkę 3/4 C., 1/2 C. soku z owoców tropikalnych, 6 łyżek. rozmrożony koncentrat mrożonej lemoniady, 2 t. cukru, 1 opakowanie świeżych malin, 1 opakowanie świeżych jagód, 2 C. sody klubowej.

Przepis ze Sterling Vineyards

6

Tropical Twist

W shakerze do koktajli wymieszaj 1/2 uncji. świeżo wyciskany sok z limonki, 1/2 oz. syrop miodowy i 1/2 oz. rumu. Dodaj lód i szybko wstrząśnij. Dodaj 2 uncje. prosecco Giuliana, a następnie przecedzić do kieliszka szampana. Udekoruj skórką z limonki i podawaj od razu.

Przepis od Giuliana

7

Grapefruit Rosé Smash

Połączyć 1/2 C. Belleruche Rosé, 1/2 C. Rubinowego soku grejpfrutowego i 1 1/2 C. Lodu. Zmiksuj na gładko, następnie podawaj na kieliszku koktajlowym i udekoruj listkami mięty.

Przepis od Belleruche

8

Sangria ananasowa

Wymieszaj 1 butelkę Seven Daughters moscato, 1 rum kokosowy C., triple sec 1/4 C. i odrobinę soku ananasowego, pomarańczowego, truskawek, pomarańczy i cytryn.

Przepis od Aquia Francisco

9

Mezzacorona Fragole on Ice

Rozgrzej truskawkę w shakerze. Połącz 1½ uncji. wódka, ½ oz. świeży sok z cytryny, 1/2 oz. syrop bazyliowy prosty i lód w shakerze. Dobrze wstrząśnij i przelej do kieliszka koktajlowego z lodem. Na wierzch dodaj schłodzoną Mezza di Mezzacorona Rosé. Udekoruj świeżym kawałkiem truskawki.

Przepis z Mezza di Mezzacorona

    10

    Koktajl z hibiskusa

    Umieść cały kwiat hibiskusa na dnie szklanki. Wypełnij szklankę Santa Margherita Prosecco Superiore DOCG do ”krawędzi. Ostrożnie łyżeczką 2 łyżeczki. syropu z hibiskusa po wewnętrznej stronie każdej szklanki.

    Przepis od Santa Margherita

    11

    Hendrick’s Gin Midsummer Mimosa

    Wymieszaj 1 część Hendrick’s Midsummer Solstice z 2 częściami soku pomarańczowego i 2 częściami wina musującego. Udekoruj plastrem pomarańczy.

    Przepis z Mattias Horseman, ambasador Gin Hendricka

    12

    St. Germain Prosecco

    Wlej ½ części St. Germain do kieliszków i dodaj krople gorzkiej czekolady Angostura. Top z Santa Margherita Prosecco Superiore DOCG. Udekoruj plasterkiem cytryny.

    Przepis od Santa Margherita

    13

    Rosé Spritz

    Wymieszaj 1 uncję. Martini & Rossi Riserva Speciale Bitter, 4 oz. Martini & Rossi Sparkling Rosé i 2 uncje. Izze Grapefruit Soda w dużym kieliszku do wina z lodem w kostkach. Na wierzch ułóż plaster grejpfruta z rubinem.

    Przepis z Martini & Rossi

    14

    Zachód słońca nad przylądkiem

    Dodaj 4 uncje. Cape Mentelle Sauvignon Blanc Semillon, ½ oz. syrop lawendowy, 1 uncja. sok grejpfrutowy i 1 uncję syropu cytrynowego w shakerze do koktajli z lodem i wymieszaj łyżką barową. Przecedzić do kieliszka do wina bez łodygi na lodzie i udekorować liśćmi lawendy i mięty.

    Przepis z Cape Mentelle

    15

    Koktajl Rosé Truskawkowo-Rozmarynowy

    Wlej 1 butelkę DSM Brut Rosé na lód. Dodaj 1 C. wódki o smaku truskawkowym i 2 C. sody cytrynowo-limonkowej. Udekoruj truskawkami i rozmarynem.

    Przepis z DSM

    16

    Smoke Tree Bushwick Punch

    Napełnij miskę ponczu lodem. Na wierzch dodaj 4½ C. Smoke Tree Rosé, 2 C. niesłodzoną czarną herbatę, ¾ C. Sok z cytryny, ½ C. Burbon i ½ C. Surowy syrop z cukru trzcinowego. Wymieszaj, aby schłodzić i połącz składniki, a następnie posyp plasterkami cytryny i jagodami.

    Przepis z Smoke Tree

    17

    Mezzacorona Lemon Berry Blizz

    W dużym kieliszku do wina wymieszaj 1 T. mrożonych jagód, 1 uncja. limoncello i lód. Na wierzchu schłodzona Mezza di Mezzacorona. Udekoruj świeżą miętą i papierową słomką.

    Przepis z Mezza di Mezzacorona

    18

    Prosecco Superiore Szaszłyk Żurawinowy

    Ułóż mrożoną żurawinę na małym szpikulcu (tyle, ile się zmieści) i opłucz pod zimną wodą. Zanurz szaszłyk z żurawiny w wodzie, a następnie zawiń w granulowany cukier. Umieść szaszłyki na papierze woskowanym i włóż do zamrażarki na 5 minut. Wypełnij szklankę ¾ środkiem Santa Margherita Prosecco Superiore DOCG. Umieść szaszłyki na szkle i podawaj.

    Przepis od Santa Margherita

    19

    Chłodziarka do wina arbuzowego

    Aby zrobić prosty syrop, wymieszaj równe części gorącej wody i cukru, aż cukier się rozpuści. Połącz 1 uncję. Kim Crawford Sauvignon Blanc, 1 uncja. wódka, 1 uncja. sok z arbuza, 1 uncja prosty syrop i ½ oz. cytryna w shakerze do koktajli wypełnionym lodem. Wstrząśnij i przelej do szklanki wypełnionej lodem. Na wierzch z wodą sodową.

    Przepis z The Raleigh

    20

    Ice-y Martini

    Połącz 1 uncję. Wino lodowe Inniskillin Cabernet Franc i 2 oz. wódka
    w szklance i zamieszaj.

    Przepis od Karin Stanley, miksologa

    21

    Cool Melon Mint

    Połączyć ½ melona spadziowego pokroić w drobną kostkę i ¼ C. kordial z czarnego bzu w blenderze. Blend do gładkości. Dodaj ¾ C. Woodbridge autorstwa Roberta Mondavi Sweet White i lód. Blend do gładkości. Wlej do szklanki i zalej wodą seltzer. Porcja dla 5 osób.

    Przepis z Woodbridge autorstwa Roberta Mondavi

    Reklama – czytaj dalej poniżej